"Este fascinant cat de mult poti face cu atat de putin !" - este un alt mod de a exprima ceea ce remarca prof Feynman in cadrul lectiei despre legile lui Newton (mai precis lectia despre miscarea planetelor - Feynman Lectures on Physics, vol 1).
Despre acelasi lucru este vorba si in demersul lui Stephen Wolfram - respectiv se cauta caramizile care descriu un model care la randul sau sta la baza fizicii. Sau altfel spus, se cauta o teorie fundamentala a universului in care traim.
Abordarea lui Wolfram este surprinzatoare: structuri abstracte simple (cat mai elementare posibil) care interationand conduc la elemente complexe care sa formeze un univers ! Modelarea este de tip retea. Sa exemplificam: o modalitate eficienta de a reprezenta o structura simple este un graf (mai general, un hipergraf). Elementele unui graf sunt:
noduri
legaturile dintre acestea - in cazul nostru directionate
Elementul de structura reprezentat mai sus - graful - poate fi descris ca:
{{1,2},{1,3},{2,3},{4,1}} - remaracati faptul ca directia relatiei conteza
Cum interactioneaza astfel de structuri ? Pai conform unor reguli simple aplicate in mod reptetat. Un exemplu de astfel de regula:
{{x,y}, {x,z}} -> {{x,z}, {x,w}, {y,w}, {z,w}}
Ce spune aceasta regula ? Spune ca un tipar de tip {x,y},{x,z} din cadrul structurii (in stanga relatiei) poate fi inlocuit cu elementele din drepata relatiei. Observati ca elementul (nodul) w este nou creat ca urmare a aplicarii relatiei. Sa reprezentam regula sub forma de graf:
Sa aplicam regula, elementului de structura prezentat mai sus, adica
{1,2}, {2,3}, {3,4}, {2,4}
Remarcam ca perechile {2,3} si {2,4} sunt conform tiparului regulii noastre. Rezulta deci, aplicand regula:
{1,2}, {3,4}, {2,4}, {2,5}, {3,5}, {4,5}
Reprezentam rezultatul sub forma de graf:
Ce se intampla, daca aplicam rezultatului regula noastra in mod repetat ? Iata cum arata ce obtinem:
Si ce-i cu asta ? Pai, observam ca am pornit de la ceva simpu (structura + regula) si am obtinut ceva foarte complex (cel putin asa pare). Ne-am putea gandi cumva ca pe aceasta cale, putem descrie oare ceea ce intelegem prin spatiu (tesatura spatiului) ?
UNDER CONSTRUCTION
Bibliografie:
Stephen Wolfram, "Finallly we may have a Path to the Fundamental Theory of Pysiscs ..." , https://writings.stephenwolfram.com/2020/04/finally-we-may-have-a-path-to-the-fundamental-theory-of-physics-and-its-beautiful/
Stephen Wolfram - Wolfram Pgysiscs Project , https://www.wolframphysics.org/technical-introduction/